top of page
Vestibulit
pexels-andrea-piacquadio-3808005_edited_edited.jpg

Vad är vestibulit?

Vestibulit är en förkortning av vulva vestibulitis som är en sjukdom i slidöppningen av kvinnans underliv. Vestibulit innebär att slemhinnorna i ingången till slidan har blivit sköra och överkänsliga vilket gör väldigt ont. Slidans nerver blir överkänsliga på grund av upprepade besvär i underlivet såsom svampinfektioner, urinvägsinfektioner och antibiotikakurer. Det blir som inre sår som inte läker.

Symtom

  • Främsta symtomet är smärta när någonting förs in i slidan. Exempelvis vid penetrations-sex, vid införandet av en tampong, en gynekologisk undersökning mm.

  • Brinnande smärta i underlivet

  • Rodnad och uppsvällande av området runt slidan som gör ont

  • Det kan också bli så pass överkänsligt att det gör mycket ont vid endast beröring av området mellan de inre blygdläpparna. Det kan då tex göra ont när man cyklar eller rider

Orsaker

Eftersom det är en relativt nyupptäckt sjukdom så är det inte helt klart vad som orsakar vestibulit. Men det finns tydliga tendenser.

  • Oftast har kvinnorna haft upprepade besvär i underlivet och sedan fått upprepade behandlingar i form av antibiotikakurer samt behandlingar mot svampinfektioner. Infektionerna blir ofta värre för varje gång och kvinnans slemhinnor blir känsligare och smärtan förvärras för varje gång

  • Det finns även belägg för att kvinnor som ätit p-piller och andra hormonella preventivmedel har en tendens att oftare drabbas av vestibulit än andra

  • Det finns studier som pekar på psykiska aspekter av vestibulit. När slemhinnorna blivit sköra och det gör ont så blir det en stressfaktor som ökar smärtan då kvinnan spänner sig vid samlag. Detta ökar friktionen i slemhinnorna och därmed även påfrestningarna på nerverna i underlivet

  • Om man har sex när man inte har lust så kan det bidra till ökade besvär

 

Läs mer och sök hjälp 

Det är känsligt för många att prata om problem med underlivet, många lider i tysthet. GÖR INTE DET. Det finns vulvamottagningar som man kan söka sig till med specialister samt hemsidor som är helt tillägnade sjukdomen. 

 

Vulvamottagningar

(LÄNKA)​​

Läs mer om vestibulit

http://www.vestibulit.com/

http://www.vestibulit.se/

Börja med att söka vård. Om man inte behandlar vestibulit kan problemet förvärras och det kan göra så pass ont att det till och med kan göra ont att använda trosor och byxor. (Hur behandlas det vanligtvis hos läkare? Bra att veta om man stöter på en läkare som inte har full koll)

Det krävs mer forskning för att avgöra vilken behandling som fungerar bäst, men det finns flera olika saker som man kan prova att göra själv. 

Tips & trix

Vestibulit

mönster_2.png
bottom of page