top of page

Menscykeln

MENSCYKELN

Det är mycket som händer i kvinnans kropp under en menscykel och det kan kännas ganska komplicerat att hålla koll på hur och varför allt sker som det sker. Det här avsnittet kan förhoppningvis klargöra kring processen vi kvinnor genomgår varje månad. 

Menstruation

Man räknar att cykeln börjar första dagen du får din mens. Blödning fortsätter normalt sett i 3-7 dagar, men hur länge din mens pågår är individuellt.

​

Follikelfas

När mensen är över börjar follikelfasen. Då har hjärnan gett en order, genom hormonet FSH, om att en kohort ägg kan börja mogna. Varje cykel mognar 20−40 ägg i äggstocken som ”tävlar” om att bli dominant och det som faktiskt får ägglossa. Vi har bara en ägglossning per cykel, men i vissa fall kan det lossa fler än ett ägg under de timmarna.​

pexels-karolina-grabowska-4711995.jpg
alice-pasqual-D7rBGdw5DXk-unsplash.jpg

Ägglossning

Varje ägg ligger i en s.k. follikel, vilket är som en liten bubbla, blåsa eller

ett äggskal. Ägget i sig är minilitet, men själva follikeln/blåsan som ägget ligger i kan bli upp till 2 cm i diameter. Därför är det inte konstigt att vissa kan känna svullnad kring ägglossning.​

 

Det ägg som blir dominant och vinner får äran att ägglossa och släpps, på order av hormonet LH, ut ur äggstocken. Follikeln/äggblåsan kläcker alltså det lilla ägget, som då fångas upp av äggledarna (vätska i blåsan gör att kroppen reagerar med en mindre inflammation, vilket kan ge upphov till smärta, detta kallas för ”Mittelschmerz” = smärta i mitten av cykeln).

Östrogen och LH

När folliklarna växer så utsöndrar de östrogen, och hjärnan läser av nivåerna och får på så vis reda på hur mogna de är. Östrogenet gör också att livmoderslemhinnan, äggets framtida ”plantjord” växer till. När östrogenet når en peak-nivå så reagerar hjärnan med att utsöndra LH, kläckningshormonet som man kan mäta med ägglossningsstickor, och detta triggar ägglossningen. Notera att LH är en order från hjärnan, inget bevis på faktiskt ägglossning i äggstocken.

​​

ava-sol-nxYdGSGi-nU-unsplash.jpg
pexels-marta-wave-6453944.jpg

Befruktning

Ägget vandrar sen ner genom äggledaren. Om man vill bli gravid måste ägget stöta på spermier under sin korta livstid på 24 timmar, vilket isåfall sker i yttre äggledaren. För att en graviditet ska gå igenom behöver ägg alltså befruktas av spermie, utvecklas korrekt, färdas ner för äggledaren och borra in sig i livmoderslemhinnan, där embryot ska anlägga en moderkaka i livmoderväggen. Hormonellt stöd i form av progesteron från gulkroppen stöttar processen, och embryot själv skickar ut graviditetshormonet hCG för att berätta för kroppen att det finns och behöver stöd. Går allt väl föds en bebis 9 månader senare.​​

​

Utebliven befruktning

​Om ägget inte stöter på någon spermie under sin resa ner genom äggledarna till livmodern kommer du istället få mens ungefär två veckor senare.

bottom of page