top of page

Icke hormonella preventivmedel

Icke hormonella preventivmedel

För dig som inte mår bra av hormonella preventivmedel, till exempel p-piller, p-stav, minipillereller eller liknande, eller för dig som av någon anledning inte vill tillföra artificiella hormoner till din kropp så finns det icke-hormonella alternativa preventivmedel som är minst lika säkra om man använder dem korrekt. Nedan listar vi de olika i alternativen och väger för- respektive nackdelar för varje preventivmedel. Innan du läser vidare rekommenderar vi att du läser om hur din menscykel fungerar.

pexels-cottonbro-5713041_edited_edited_edited.jpg

Kondom

Kondom är en barriärmetod med relativt hög säkerhet (97-98% vid perfekt användning). Kondomer är också det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar. Den typiska användningen av kondomer innebär dock att 18-21% blir ofrivilligt gravida efter ett år, vilket pekar på att många inte använder korrekt ”kondomteknik”, dvs behåller den på under hela samlaget, att penis dras ut medan den fortfarande är hård och att sperma och eventuellt fertilt sekret inte möts.

Kom ihåg att kondomers effektivitet testas under hela menscykeln, vilket innebär att ”säkerheten” baseras på många dagar då det faktiskt inte finns möjlighet till graviditet. Om kondomer enbart testats på fertila dagar dvs den vecka under menscykeln då befruktning alls är möjlig, så hade effektiviteten inte varit 97% ens med perfekt användning. Vill du använda en barriärmetod som preventivmedel så gynnar det dig att vara medveten om när du faktiskt kan bli gravid (fertilitetsförståelse), så att du kan använda kondomen ännu mer intelligent.

 

Fördelar:

  • Inga tillsatta hormoner, för dig som vill undvika det

  • Sperman samlas upp i kondomen så att du som tjej slipper hantera sperman när den rinner ur underlivet, vilket många upplever som smidigt och mindre ”kladdigt”

  • Skyddar mot könssjukdomar

 

Nackdelar:

  • Kondomen kan spricka/gå sönder

  • En del upplever att sex blir mindre spontant med kondom eftersom det blir ett litet ”avbrott” när kondomen ska träs på

  • En del upplever att det blir en mindre intim känsla när man inte möts hud mot hud under själva penetrationen eftersom kondomen ligger som ett runt lager mellan.

 

 

Pessar

En pessar är en kupa av silikon som man placerar i slidan över livmodertappen. Det finns slidpessar (t.ex. Caya) och cervixpessar (t.ex. FemCap), cervixpessaret är mindre och sitter som en hätta över själva livmodertappen. På så sätt förhindras spermier från att ta sig in i livmodern. Pessar används också tillsammans med spermiedödande medel (dock inte de gamla, frätande varianterna som innehöll nonoxynol-9, utan med snälla mjölksyrehaltiga varianter som t.ex. ContraGel). Pessaret kan sättas in flera timmar innan själva sexet, du behöver inte sätta in den precis innan sex som många tror. Pessaren ska också sitta kvar minst sex timmar efter samlaget.

 

Fördelar

  • Inga tillsatta hormoner, för dig som vill undvika det

  • Pessaren kan sättas in flera timmar innan själva sexet och man kan därmed ha sex ”spontant” utan att avbryta för att sätta in själva pessaren

  • Miljövänligt då samma pessar används i flera år, och den är lätt att rengöra

 

 Nackdelar

  • Det kan vara svårt att veta att pessaret sitter exakt rätt, lite övning kan krävas. För att få rätt storlek bör det provas ut hos en barnmorska.

  • Efter samlaget ska pessaret sitta kvar i slidan i minst sex timmar

​

 

Säkra perioder (mensappar)

En kvinna är fertil, dvs kan bli gravid, när hon har ägglossning och de fertila dagarna som leder fram till denna. Ägglossningen varar i enbart 24 timmar.

Dock finns en viktig aspekt att ta hänsyn till! Spermier kan nämligen överleva i fertilt sekret upp till 5 dygn i livmodertappen, livmodern och äggledarna, vilket innebär att om man vill undvika graviditet, bör man inte heller ha oskyddat sex dagarna före ägglossningen. Totalt kan en kvinna alltså bli gravid under max sex dagar per cykel.

En säker period är alltså när man inte är fertil. Dvs, alla dagar förutom de 6 dagarna som ligger innan ägglossning och under ägglossning – MEN då måste du kunna identifiera de dagarna. Att använda säkra perioder som preventivmedel är alltså att ha endast ha oskyddat sex under de säkra perioderna.

Problemet med “säkra perioder” är att din ägglossning kan variera från cykel till cykel eftersom den rubbas av olika faktorer, t.ex. stress eller sjukdom. Därför är det väldigt viktigt att du känner din kropp och vet vilka tecken du ska leta efter som indikerar när ägglossningen snart sker. Läs mer under Fertilitetsförståelse nedan.

 

Det finns appar som kan hjälpa dig att hålla koll på din menscykel, och en del som identifierar ägglossning genom att detektera det tempskifte som sker efteråt.

De som verkligen arbetar efter den simpla (och ineffektiva) idén om “säkra perioder” bygger oftast på att du skriver in när du får mens och efter några månader kan den beräkna när du med största sannolikhet kommer att få mens nästa gång och när du då bör ha ägglossning. De är oftast inte säkra som preventivmedel om du inte har otroligt regelbundna cykler.

De appar som bygger på att registrera när kroppen går igenom temperaturförändringar under en menscykel, kan indikera när du har ägglossning. Tyvärr tar de inte hänsyn till det enormt viktiga fertila sekretet, men de har ändå högre säkerhet än en simpel “mensapp” vad gäller att hjälpa användaren undvika graviditet.

 

Om du vill använda en app som exempelvis Natural Cycles för att undvika graviditet, så är det viktigt att förstå att den bara mäter din fertilitet baserat på när du hade ägglossning i tidigare cykler, och det behöver inte bli på samma dag i den kommande. Du är inte en maskin. Temphöjningen sker efter ägglossning, och då har du redan varit fertil i ett par dagar. Om din ägglossning kommer tidigare i en cykel så har appen ingen chans att förutse det, och det är en av anledningarna till de oönskade graviditeter sådana här appar leder till. Om du läser av ditt fertila sekret (vilket ingen app än så länge gör) så vet du i realtid när spermier faktiskt kan överleva, och appens uträkningar blir mer värdefulla för dig, plus att du mer effektivt undviker graviditet när du inte utgår ifrån att en algoritm känner dig bättre än du själv.

 

Appar att kolla in

  • Clue

  • Natural Cycles

  • P-tracker

  • Womans log

  • Kindara

  • Glow

  • Justisse-charting-app.se

  • Fertilitypinpoint.com

 

 Fördelar

  • Inga tillsatta hormoner för dig som vill undvika det

  • Du lär dig massor om din kropp och kan se hur din livsstil och hälsa påverkar dina menscykler

 

Nackdelar

  • Appar med temperaturmätning kräver att du måste ta din basaltemperatur varje morgon innan du kliver ur sängen, ungefär samma tid varje dag. Om du druckit alkohol dagen innan, har ett virus i kroppen, sovit mer eller mindre än du brukar osv, så blir inte den temperaturmätningen giltig.

  • Appar med temperaturmätning vill ”hellre fälla än fria” och ger dig därför ofta ett par extra “osäkra” dagar i menscykeln, särskilt om du har oregelbundna cykler. Detta är för att en app faktiskt aldrig kan förutse din fertilitet och inte registrerar fertilt sekret. Det är vanligt att man får många röda dagar under en cykel, fler än 6 stycken, vilket kan minska motivationen att använda appen enligt instruktion

  • Appar tittar på din data historiskt och räknar ut ett snitt, dvs när du borde få din mens nästa gång. Dock är det få som har helt regelbunden mens, och ännu mindre regelbunden ägglossning, och därmed finns risk för felberäkning när det kommer till att förutspå exakt när din fertila fas infaller.

 

 

Fertilitetsförståelse

Precis som säkra perioder går Fertilitetsförståelse som metod ut på att inte ha sex på dagar då det finns möjlighet till befruktning. Den största skillnaden mot appar (även om det finns en del appar som är kompatibla med fertilitetsförståelse) är att Fertilitetsförståelse tar hänsyn till mer än din historiska menscykel-data och temperaturförändringar (läs vidare så hittar du exakt vilka parametrar vi talar om).

En kort recap: En kvinna är fertil, d.v.s. kan bli gravid, på dagar i anslutning till ägglossning, om det finns fertilt sekret som möjliggör spermiers överlevnad. Det fertila sekretet produceras i livmodertappen/halsen (cervix) i respons till hormon från de växande äggen (östrogen) och märks vid vulvan, t.ex. när man torkar sig, som förändrade flytningar. Fertilt sekret har ett antal karakteristika som man lär sig när man får handledning i någon metod för fertilitetsförståelse.

 

Inom (symptothermal) fertilitetsförståelse så observerar man och kartlägger 3 biomarkörer för fertilitet, d.v.s.; förändringar i cervixsekret, basal kroppstemperatur och ibland även cervix position, textur och öppningsgrad. Det innebär alltså flytningarna, tempen och hur livmodertappen känns när man känner på den.

 

Om du vill använda dig av fertilitetsförståelse som preventivmedel lär du känna din kropp och följer kroppsförändringarna som sker under din cykel, så att du själv vet om det finns möjlighet att bli gravid på any given day eller inte. När du börjar bli medveten om förändringarna och nyansskillnaderna hos dina sekret inser du att de talar ett tydligt språk.

​

Metoder att att kolla in

  • Justissemetoden, standardiserad symptothermal metod där en kartlägger alla 3 biomarkörer. Effektivitet vid perfekt användning är 99.6%, typisk användning 95%.

  • Billingsmetoden, kartlägger enbart subjektiva förändringar i sekret. Effektivitet vid perfekt användning är 97 – 99.6%, typisk användning 80 – 88%.

 

Fördelar

  • Inga tillsatta hormoner för dig som vill undvika det

  • Hög säkerhet vid korrekt användning 

  • Enda biverkningen är kravet på viss disciplin och självkontroll

  • Du ökar din kroppskännedom och kan se hur din kost och livsstil påverkar din menscykel, fertilitet och allmänhälsa

  • Kan användas om man vill bli gravid liksom ifall man vill undvika en graviditet 

 

Nackdelar

  • Kräver relativt mycket av användaren: att dagligen observera, kartlägga och tolka sina sekret, dagligen mäta sin basaltemperatur vid samma tid o.s.v. Vill en undvika graviditet bör samlag undvikas helt eller barriärmetod användas (se t.ex. kondomens effektivitet ovan) under fertila faser.

 

Kopparspiral

Kopparspiral är ett T-format implantat med koppartråd på, som förs upp av en gynekolog och sedan sitter sedan permanent i livmodern tills den tas ut. Till skillnad från hormonspiralen så är det kopparn som är det aktiva medlet som gör miljön i livmodern ogästvänlig för spermier och förhindrar implantation av ett befruktat ägg.

 

Fördelar

  • Inga tillsatta hormoner för dig som undvika det

  • Kräver inget av användare. Du sätter in kopparspiralen och sen sitter den där och ger ett permanent skydd

 

Nackdelar

  • Vissa tycker det gör ont att sätta in spiralen

  • Ökad menstruationsblödning och smärta är en vanlig biverkning

  • En del tycker den gör ont och känner av spiralen när den väl är på plats

  • Eftersom spiralen är ett främmande objekt så kan livmodern stöta ut den

  • Koppar kan även påverka andra saker i kroppen

 

Avbrutet sex (Coitus interruptus)

En del använder sig av avbrutet sex som preventivmetod, vilket innebär att penisbäraren inte får utlösning (”kommer”) i livmoderbäraren. Notera dock att utöver risken att partnern med penis inte håller tätt, så finns det även en risk att bli gravid vid (korrekt) avbrutet sex eftersom det kan finnas spermier i något som kallas för försatsen (det genomskinliga som kommer innan utlösningen).

 

Fördelar

  • Inga tillsatta hormoner för dig som vill undvika det

 

Nackdelar

Den som bär den tyngsta reproduktiva bördan (d.v.s. den med livmoder) förlitar sig helt på självkontrollen hos den som kan ejakulera spermier.

Kondm
Pessar
Säkra perioder
Fertilitetsförstese
Kopprspiral
Avbrutet sex
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page