SÅ FUNKAR MENSCYKELN

För dig som är nyfiken kommer en relativt lättförståelig, men samtidigt ingående sammanfattning om din menscykel.

Ju mer du förstår om din kropp, desto bättre beslut kan du fatta som gynnar just dig.

 • Första dagen på din mens får du en blödning, som sedan fortsätter i 3-7 dagar normalt sett. Hur lång mens man har är alltså individuellt.
 • När mensen är över börjar follikelfasen, då hjärnan gett order (genom hormonet FSH) att en kohort ägg kan börja mogna.
 • Varje cykel mognar 20-40 ägg i äggstocken som ”tävlar” om att bli dominant och det som faktiskt får ägglossa. Vi har bara en ägglossning per cykel, men i vissa fall kan det lossa fler än ett ägg under de timmarna.
 • Varje ägg ligger i en s.k. follikel, vilket är som en liten bubbla, blåsa eller ett äggskal. Ägget i sig är minilitet, men själva follikeln/blåsan som ägget ligger i kan bli upp till 2 cm i diameter. Därför är det inte konstigt att vissa kan känna svullnad kring ägglossning.
 • När folliklarna växer så utsöndrar de östrogen, och hjärnan läser av nivåerna och får på så vis reda på hur mogna de är. Östrogenet gör också att livmoderslemhinnan, äggets framtida ”plantjord” växer till. När östrogenet når en peak-nivå så reagerar hjärnan med att utsöndra LH, kläckningshormonet som man kan mäta med ägglossningsstickor, och detta triggar ägglossningen. Notera att LH är en order från hjärnan, inget bevis på faktiskt ägglossning i äggstocken.
 • Det ägg som blir dominant och vinner får äran att ägglossa och släpps på order av hormonet LH, ut ur äggstocken. Follikeln/äggblåsan kläcker alltså det lilla ägget, som då fångas upp av äggledarna (vätska i blåsan gör kroppen reagerar med en mindre inflammation, vilket kan ge upphov till smärta, detta kallas för ”Mittelschmerz” = smärta i mitten av cykeln).
 • Ägget vandrar sen ner genom äggledaren.
 • Om man vill bli gravid måste ägget stöta på spermier under sin korta livstid på 24 timmar, vilket i så fall sker i yttre äggledaren. För att en graviditet ska gå igenom behöver ägg alltså befruktas av spermie, utvecklas korrekt, färdas ner för äggledaren och borra in sig i livmoderslemhinnan, där embryot ska anlägga en moderkaka i livmoderväggen. Hormonellt stöd i form av progesteron från gulkroppen stöttar processen, och embryot själv skickar ut graviditetshormonet hCG för att berätta för kroppen att det finns och behöver stöd. Går allt väl föds en bebis 9 månader senare.
 • Om ägget inte stöter på någon spermie under sin resa ner genom äggledarna till livmodern kommer du istället få mens ungefär två veckor senare.
 • Ägget lever bara i 24 timmar. Ok innebär det att jag BARA kan bli gravid under dessa 24 timmar? Svar ja. MEN, stort men här. Kroppen är så smart att den inser att detta är ett väldigt litet tidsfönster. Därför finns ett ess i rockärmen. Om rätt förutsättningar råder dagarna innan så kan spermier komma upp och ”hänga runt” i cervix och i äggledarna i hela 5 dygn och vänta in ägget när det kommer. Därför ska man vara noga med att skydda sig dagarna innan ägglossning om man inte önskar att bli gravid. Och självklart tvärtom, om man önskar bli gravid ökar chanserna till befruktning om man har sex dagarna innan ägglossningen. Man kan alltså max bli gravid under 6 dygn per cykel. Kom ihåg att du inte kan veta enligt kalendern vilka dessa dagar kommer bli, utan du behöver själv observera förändringarna som indikerar fertilitet.

Jaha, vilka är dessa förutsättningar då? Jo, de är:

 1. Ett genomsläppligt sekret i livmoderhalsen, som ofta upptäcks som ett genomskinligt, tänjbart, rinnigt eller halkigt sekret vid vulva. Alla förändringar i cervixsekretet är potentiellt fertila och sekretets skiftningar individuella.
 2. Något lägre basalkroppstemperatur (varför tror ni spermier hänger ute i pungen och svalkar sig?)
 3. Cervix/livmoderhalstappen är öppen. Aldrig hört namnet, vad är det? Man brukar kalla cervix för ”livets port”, man kan se på det som dörren in till livmodern. Den syns förstås bara med spekulum, men går att känna på själv om man känner efter med ett finger längst upp i vagina. Se ”The beautiful cervix project” (länk här)!
 4. Ett basiskt ph-värdei underlivet som inte har ihjäl spermier, vilket den normala slidmiljön under infertila faser gör.
 • Äggskalet, som är kvar när ägget gett sig av, ombildas vid ägglossningen till en s.k. gulkropp, en temporär hormonkörtel som producerar progesteron. Progesteronet har som uppgift att ”hålla ställningarna” så att mensen inte hinner komma innan det befruktade ägget hinner landa och mysa in sig i livmodern och på så sätt möjliggöra en eventuell graviditet. Fasen från ägglossning till mens heter lutealfasen (corpus luteum = gulkropp) och är ca 2 veckor lång.
 • Om befruktning sker så lever förstås ägget längre än 24 timmar, och resan nedför äggledaren tar 7-10 dagar. När det befruktade ägget når livmodern ska det fästa där så att graviditeten ”tar”, och implantationen sker alltså ca en vecka efter själva ägglossningen. Progesteronet hjälper också till att ”mogna” livmoderslemhinnan så den är riktigt mysig och närande att gräva in sig i.
 • En frisk gulkropp lever i 12-16 dagar, vilket alltså är en normal längd på lutealfasen. Om inget befruktat ägg har signalerat att det finns, så registrerar gulkroppen att ”nähä det blev ingen graviditet den här gången”och dör alltså normalt efter ungefär 2 veckor. När gulkroppen dör sjunker progesteronet som den producerat, och det triggar menstruationen att börja. Mensen är alltså den gamla livmoderslemhinnan som stöts ut.

Expertis: Jenny Koos/Vulverine, Justisse HRHP, holistisk fertilitets- och sexualhälsorådgivare.