cheap phoslo no prescription buy chondroitin sulphate pills buy tegopen 500gm from india buy lovegra (100 mg) online with prescription buy prandin (repaglinide) 0,5 mg online uk buy melatonin 3 mg online no prescription

LÅT OSS SNACKA SEX OCH PROBLEM – MEN HUR..?!

Att ha problem med fittan är jobbigt. Att berätta om problemen med fittan för en partner kan också kännas jobbigt. Det kan bli pinsamt, konstigt eller krystat – särskilt om man inte har pratat om sex tillsammans eller ens haft sex än. Sexologen Leigh Norén ger oss guidning:

När du inte berättar för din sexpartner om dina problem kan det leda till onödiga missförstånd och konflikter. Det i sin tur kan skapa sexuella problem som inte ens fanns där till en början. I det här blogginlägget ger jag därför några snabba tips på hur du kan hantera ett sånt samtal – för att ditt sexliv ska bli så bra som möjligt.

Det finns ett antal saker du kan tänka på som kan underlätta inför att berätta om dina problem.

När du tar upp det
Det är klokt att undvika att ta upp diskussionen när du och/eller partnern är stressade, har ont om tid eller mår dåligt. Detta eftersom vi människor tenderar att reagera sämre i såna situationer. Det är naturligtvis inte alltid möjligt att ta hänsyn till, men om du kan – gör det.

Var du tar upp det
Det är generellt sätt bättre att berätta om problem med fittan och hur det eventuellt påverkar sexlivet när du och partnern är på en mer neutral plats. Neutrala platser är ställen som inte förknippas med sex och är därmed mindre laddade – för vissa kan det vara sovrummet, för andra kan det vara köket.

Hur du tar upp det
Det finns mängder av sätt att inleda samtalet på. Om du tycker att det känns jobbigt att berätta om problem med din fitta och hur de påverkar ditt sexliv – säg det! Genom att säga till din partner ”Du, jag vill prata med dig om en sak men jag vill först att du vet att jag tycker att det känns pinsamt/svårt/obehagligt för att X och X”, så kan partnern få en förståelse för samtalets utgångspunkt. Det här gör att din inledning blir en liten isbrytare, samtidigt som du ökar chansen att få reaktionen eller bemötandet du vill ha och behöver. Det kan också kännas skönt för den andra personen att veta att även du, initiativtagaren till konversationen, tycker att det känns svårt.

När du berättar för partnern om problemen är det viktigt att du är så tydlig som möjligt. Kommunikationsmissar är supervanliga och många gånger beror de på att vi människor – när vi inte får fullständig information – kompletterar med den uteblivna informationen själva.

Föreställ dig att du berättar för din partner att sex ibland gör ont. Du kanske nämner att det beror på svamp eller en spänd bäckenbotten – men inte så mycket mer. Din partner vet inget om tillstånden och fyller själv i den information som saknas utifrån hens egna referensramar. Hen kanske tänker att det är hens fel eller att ni aldrig kommer att kunna ha något sex överhuvudtaget. Det här gör vi alla hela tiden – vår hjärna lägger till den information som saknas, både på gott och på ont.

Det är naturligtvis omöjligt att ge en annan person all information, och det är inte heller målsättningen. Det ni vill uppnå tillsammans är mer samförstånd eftersom det i sin tur ger större möjligheter för bra sex.

Några vägledande frågor som du kan fundera på inför samtalet, för att öka chansen att vara så tydlig som möjligt för partnern, är:

  • Vilket/vilka problem har du?
  • Vad är symptomen?
  • Hur påverkar problemen dig i sexuella situationer/icke-sexuella situationer?
  • Vilken typ av sex funkar för dig, trots dina bekymmer? Här kan det vara bra att fokusera på det sex som du gillar och kan ha, istället för det sex som är problematiskt och ibland svårt. På så sätt hamnar fokus på sex ni kan ha och inte sex ni inte kan ha.
  • Hur ni kommunicerar om ditt problem innan/under/efter sex. Till exempel kanske du vill att partnern frågar dig något under sex, ni kanske vill prata om sexet efteråt i förhållande till dina besvär, eller så vill ni komma överens om hur ni förhåller er till återkommande problem som till exempel svampinfektioner eller urinvägsinfektioner.

I min nya bok ”När 2 snackar 6 – Tips, råd och övningar för ett bättre sexliv” får du fler tips, mer fördjupning om kommunikation och massvis med övningar. Idén till boken föddes ur mitt arbete som sexolog, där det blev uppenbart att många sexuella problem orsakas av eller förvärras av, kommunikationsmissar och en ovana att prata om sex.

Om du är intresserad av boken och vill bli bättre på att kommunicera kring sex, besök hemsidan på: www.sexologkliniken.com/nar-2-snackar-sex

Lämna en kommentar